Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Психично здраве > Публикации
21 Февруари 2020
ПУБЛИКАЦИИ
 
Синдромът на Даун зависи от бабата по майчина линия
Cbio.ru
Според най-новите изследвания на индийски учени, появата на Синдрома на Даун зависи и от бабата на детето по майчина линия: колкото по-възрастна тя е родила дъщеря си, толкова по-голяма е вероятността внуците й да са със синдрома. Възрастта на майката досега се смяташе за водещ рисков фактор. Изследването очертало общо 4 основни фактора: възраст на майката, възраст на бащата, близкородствени бракове, възраст на бабата по майчина линия, като именно последният фактор се оказал решаващ.

Ето как обясняват тази зависимост учените, въпреки че механизмът все още не е много ясен:
бъдещите яйцеклетки преминават през първото си деление мейоза още по време на пребиваването на женския ембрион в майчината утроба. Именно по време на това деление става разделянето на хомоложните двойки хромозоми - правилно или не. Веществата, постъпващи от майчиния организъм в развиващия се ембрион, могат да повлияят на развитието на половите клетки на ембриона. Момичетата се раждат с вече готов набор ооцити, преминали през първото деление. Сред тези бъдещите яйцеклетки една част носят вече излишната 21-ва хромозома и ако тези клетки бъдат оплодени, се ражда дете със Синдрома на Даун. И именно числото на тези клетки вероятно зависи от възрастта на майката.
 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване