Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Психично здраве > Лични истории
19 Февруари 2020
ЛИЧНИ ИСТОРИИ - прочетете за преживяванията на хората
 
Какво следва след диагнозата?

Баща ми е на 73 г. През 2002 г. след направен скенер на главата му поставиха диагноза мозъчна хидроцефалия, атрофия. Изписаха му агапурин, пирамен и още някакви хапчета за оросяване на мозъка и регулиране на високото кръвно налягане. Можеше да върши лека физическа работа, да се разхожда. Добре контактуваше с нас, гледаше телевизия.

Постепенно разходките се скъсиха като време и разстояние, след което преди 6-7 месеца спряха изобщо. Тогава той каза, че не може да ходи и остана едиствено движението му в стаята - толкова, колкото да се обслужва сам. Спря да гледа дори телевизия и по цял ден лежейки гледаше в една точка. Спря да разговаря с нас, стана раздразнителен, на моменти злобен и агресивен. После изведнъж каза, че не може да ходи, но аз го карах и с наша помощ вървеше, но много се страхуваше. Сега се оплаква, че непрекъснато го боли главата, само лежи, мълчи и най вече е много неспокоен или много спи. Нищо не го интересува, не го радва, не пита даже за внуците си, които толкова много обичаше.

В момента е като труп. Когато го оставя да седне на стол, бърза да ляга, избягва погледа ми. Гледа някак особено, на моменти страшно. Имам чуството, че може повече да контролира краката си, но и в това не съм сигурна, не знам точно. Като че ли се е предал и примирил с всичко. Иначе помни доста неща, за които го питам. Усещам, че трябва да се консултирам с професионалист, но в неговото състояние не мога да го водя никъде.

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване