Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Психично здраве > Лични истории
19 Февруари 2020
ЛИЧНИ ИСТОРИИ - прочетете за преживяванията на хората
 
Разговарянето – едно добро начало

Здравейте! Смятам, че да поговориш за своя проблем с някого е добро начало към това да се справиш с него. Напоследък се чувствам много напрегната, а през повечето време няма някаква реална причина за това. Всичко това е съпроводено и с отпадналост, раздразнителност и депресивност. На рационално ниво съзнавам, че тревожността ми е просто нелепа, но това не ми помага да я преодолея.

Бях срамежливо дете, а в годините, когато бях 5 клас ми откриха гръбначно изкривяване и ми казаха, че ще се наложи да нося корсет почти през цялото време, дори когато спя. Твърдо бях решила, че ще се справя с това заболяване и наистина го правех. Проблемът беше в това, че се чувствах изключително притеснена, когато някой забележеше и ме попиташе "какво е това". Получих подкрепата на приятелите си, но когато общувах с непознати бях някак тревожна и резервирана. Дори може да се каже, че отбягвах контакти с непознати. Тези години вече са минало, но Ви разказвам това, защото напоследък същите неприятни ситуации, в които ми се налагаше да попадам тогава, се явяват в сънищата ми.

Дори сега, години по-късно, понякога изпитвам същото неспокойство, когато общувам с непознати, или хора които не са ми близки. А тревожността започва да проявява и своите физически симптоми - пулсът ми се ускорява, започвам да усещам ударите на сърцето си, ръцете ми се изпотяват, нещо което ме кара да се чувствам още по-неудобно. Искам по някакъв начин да намеря път, по който да се справя поне с физическите симптоми, защото наистина ме карат да се чувствам зле. А и напоследък положението ми се влошава. Ще сменям жилището си скоро и може би това има някаква връзка.

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване