Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Психично здраве > Често задавани въпроси > Невроза
15 Октомври 2019
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
 
Спешно ми трябва информация за страховата невроза
Невроза

Спешно ми трябва информация за страховата невроза- как може да се появи какви са симптомите как се лекува...? Възможно ли е да има общо със самовнушението(тоест само да си внушаваш че си болен от това и ако е така какво е ''истинската'' страхова невроза?
Спешно ми трябва информация за страховата невроза- как може да се появи какви са симптомите как се лекува...? Възможно ли е да има общо със самовнушението(тоест само да си внушаваш че си болен от това и ако е така какво е ''истинската'' страхова невроза?

Здравейте! Добре е да знаете, че страховата невроза не може да се нарече заболяване, а състояние, което се характеризира с високи нива на тревожност (силно безпокойство) или страх. Тревожността в нейните разновидности е основен симптом на "страховата невроза". Тя може да бъде непрекъсната или епизодична, проявяваща се в определени ситуации или без връзка с такива. В интерес на истината понятието "страхова невроза" е остаряло и не се използва в съвременните класификации на психичните разстройства. То има ниска валидност и надеждност на употреба. С него обикновено се обозначават няколко различни състояния, например: смесена тревожно-депресивна реакция (провокирана от външно събитие или актуален вътрешен конфликт), паническо разстройство (със или без агорафобия) и някои други. Сравнително често, наред с тревожността, могат да се наблюдават депресивни симпотми и натрапливливости, а понякога и фобия от определени предмети, събития и обстоятелства. За всяко от тези състояния и понятия можете да намерите информация в интернет.

Това е накратко и доста обобщено за страховата невроза. Това, което е по-важно да знаете, обаче, е, че осмислянето на симптомите и свързването им с конкретната ситуация и личността на отделния пациент е много по-важно от поставянето на диагноза. Ето защо, според мен, вие се нуждаете "спешно" от консултация със специалист, а не толкова от принципна информация за страховата невроза. Консултацията със специалист е от ключово значение за проумяване на симптомите, тяхното осмисляне и концептуализиране на проблема в контекста на живота на човека. На базата на такова осмисляне на симптомите ще се изработи стратегия за преодоляване на емоционалното страдание. Такава е и първоначалната рола на специалиста. В този смисъл консултацията със специалист е първото нещо, което трябва да предприеме човек със симптоми на "страхова невроза".

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване