Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Психично здраве > Често задавани въпроси > Деменция
15 Октомври 2019
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
 
Баба ми получава остра криза в следствие на мозъчен инсулт. Как да постъпя – медикаментозно лечение или постъпване в болница?
Деменция

Здравейте, баба ми е на 77 год. Преди два месеца получи мозъчен инсулт. Според лекарите в нейния случай става дума за хеморагичен кръвоизлив, който според скенера бил твърде малък и се резорбил бързо и добре. В първите дни в болницата баба ми беше в абсол
Здравейте, баба ми е на 77 год. Преди два месеца получи мозъчен инсулт. Според лекарите в нейния случай става дума за хеморагичен кръвоизлив, който според скенера бил твърде малък и се резорбил бързо и добре. В първите дни в болницата баба ми беше в абсол

Здравейте, Не знам дали ще се намери психиатър, който да се ангажира със съвет за конкретно медикаментозно лечение без личен преглед на пациента. Във вашия случай ми се струва удачно да направите независима консултация с втори психиатър. В случаи, когато има диагностично или терапевтично затруднение винаги е добре да се направи такава втора оценка от независим специалист.

Добрата практика предполага, че когато един специалист се сблъска с труден случай (независимо дали трудността има обективен или субетивен характер), той се консултира със свой колега и дори да покани свой колега да прегледа пациента. Не съм сигурен, обаче, че е реалистично да очаквам, че това може да се случи лесно у нас (независимо, че е регламентирано в Националния рамков договор). По-често самите пациенти и/или техните близки сами предприемат такава втора, независима от първата, консултация, когато започнат да усещат затруднението на лекаря. Проблем на много лекари е, че не могат да се откажат от ореола на всезнаещи и всемогъщи и не са способни да признават и комуникират затрудненията си с пациентите и техните близки. Това създава у пациентите усещане за злоупотреба. Добре е да знаете, че правото на второ мнение е гарантирано със закон.

Така че съветът ми е да направите консултация с нов психиатър. Що се касае до лечението, няма кой знае колко големи възможности за избор. Лекарят трябва да реши дали да предпише лекарства от групата на бензодиазепинвите транквилизатори или от групата на невролептиците, или да комбинира медикаменти и от двете групи. След това трябва да започне внимателно титриране на дозата (постепенното й увеличаване) до постигане на желан ефект. За това обикновено са достатъчни около 7 дни.

И накрая искам да ви кажа, че независимо, че баба ви е възрастна, тя има право на адекватно лечение. Ако е налице органично психично разстройство, диагностицирано от психиатър, настъпило в резултат на мозъчно-съдов инцидент (инсулт) или сенилна деменция, или друг тип деменция, или каквото и да е психично разстройство, тя има право на специализирана психиатрична помощ, вкл. диспансеризация, вкл. болнично лечение в специализирано психиатрично лечебно заведение. Ако тя е насочена за хоспитализация от личния си лекар или от друг специалист и са налице сериозни поведенчески отклонения или изразени патологични преживявания, поради които не може да се проведе адекватно лечение в домашни условия, никой не може да ограничи правото на баба ви да получи болнично лечение в психиатрично отделение (в болница или психиатричен диспансер).

Така че след консултацията с втори психиатър и предприемането на адекватни и достатъчно продължителни опити за овладяване на състоянието в домашни условия (напр. 2 седмици), баба ви следва да бъде насочена за болнично лечение. Пак повтарям, че такова не може да й бъде отказано, ако е насочена от лекар при спазване на формалните изисквания на процедурата за насочване за хоспитализация. Целта обаче на моето писмо е да ви посъветвам какво да направите, за да не се стига до болнично лечение. Затова ще обобщя с две думи - възползвайте се от правото на второ мнение от независим специалист.

 

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване