Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Психично здраве > Често задавани въпроси > Общи
20 Февруари 2020
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
 
Здравейте! Дори не знам как да попитам за това
Общи

Здравейте! Дори не знам как да попитам за това, което искам да узная. С няколко думи ситуацията е такава: жена на над 50 г., моя близка роднина, наскоро замина да работи в чужбина с тригодишен договор. След три месеца се върна с обяснението, че е в отпуск
Здравейте! Дори не знам как да попитам за това, което искам да узная. С няколко думи ситуацията е такава: жена на над 50 г., моя близка роднина, наскоро замина да работи в чужбина с тригодишен договор. След три месеца се върна с обяснението, че е в отпуск
Здравейте! От начина по който описвате поведението на башата близка, може да се направи първоначално заключение, че в случая сатава въпрос за дебют на сериозно психично разстройство. Възможно е изявата му да е била провокирано от травматично преживяване. Такова болезнено преживяване може да представлява самото пребиваване в чужда културна среда, дори без да се е случило някакво специално травмиращо събитие. Но на този етап не мисля, че изследването на факторите, отключили разстройството, е от решаващо значение. Вашата близка спешно се нуждае от психиатрична оценка на състоянието й. Доколкото разбирам, тя не е способна да поиска такава консултация осъзнато и по своя воля. Това означава, че такава оценка в амбулаторни условия трудно може да се осъществи. Ролята на близките в такива случаи е да помогнат на човек, който е загубил способността да се организира с оглед постигането на своя най-добър инетрес, като поемат тази функция върху себе си. Т.е. близките да направят така, че разстроеният индивид да може да получи помощ - консултация и, ако се налага, лечение.

Когато човек (респ. поведението му) е тежко дезорганизиран, обикновено такава помощ може да се получи само в силно структурирана среда, каквато е болничната. Вашата задача в случая е да направите така, че вашата роднина да постъпи в болница по възможно най-безболезнен за нея начин. Това съвсем не означава, че няма да се опитате да предложите на вашата роднина да се консултира с психиатър от извънболнична служба. Може да се окаже, че единственото приемливо решение за нея, е, не тя да отиде при психиатър, а да позволи да бъде консултирана в домашна обстановка, където се чувства най-сигурна и защитена. Ако е склонна да направи това, попитайте я, дали е съгласна вие да потърсите психиатър.

Преди да стане това обаче, всички близки роднини, които са въвлечени в процеса на помагане, трябва да се обедините около разбирането, че такъв тип помощ е необходима. Т.е. всички важни за нея хора, най-близките й, тези, на които вярва и разчита, да отправят едно и също послание. Нищо не обърква един и без друго разстроен човек, така, както получаването на противоречиви послания от близките му хора. Важно е да правите това меко, без раздразнение, с доброта, но в същото време твърдо, категорично и с постоянство. Важно е тези няколко ключови хора около нея да се съберете и да се договороте в каква посока ще действате и как ще си помагате един на друг. Какво ще предприемете най-напред, кой ще говори с нея, какво ще предприемете на второ място, ако първоначалните ви намерения се провалят и т.н.

В опитите си да я мотивирате да потърси специализирана психиатрична помощ е добре да използвате вече налични дадености, като например обстоятелството, че това е била причината да бъде върната в България – да проведе психиатрично лечение; и че ако иска да се върне на работа (а тя, доколкото разбирам, иска това), то трябва да удовлетвори изискването на работодателя за добро психично здраве. Този подход, освен, че ще ви предпази от това, тя да насочи негативизма и враждебността си към вас като към хора, които я обявяват за луда, ще представлява разумен опит меко да я конфронтирате с реалността на нейното разстроено поведение, довело до злополучното прекъсване на договора за работа.  Повечето хора, когато се сблъскат с психично разстройство в семейството си по този начин се чувстват объркани и трудно взимат решения. Обикновено се нуждаят от партниране – емоционално подкрепяне и съветване. Това може да направи всеки опитен психично-здравен професионалист - психиатрична сестра, клиничен социален работник или психиатър. Може в даден момент да се окаже най-целесъобразно да потърсите спешна психиатрична помощ от областния психиатричен диспансер. Кой и кога да направи това? Има ли други алтернативи?

Ако ситуацията не е спешна, дали да не се подаде молба до районната прокуратура за назначаване на принудително психатрично изследване и лечение (при положение, че с поведението си представлява значима опасност за себе си и околните)? Кой и как ще вземе решение за това? Има твърде много въпроси, които се нуждаят от допълнително изясняване и обсъждане за да се намерят най-подходящите решения. Трудно е да се прави това по дистанционен начин. Мисля, че е наложително живо общуване с професионалист от системата на психично-здравните служби.
Още от Общи
 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване