Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Психично здраве > Често задавани въпроси > Общи
20 Февруари 2020
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
 
Въпросът ми се отнася за моята майка.
Общи

Въпросът ми се отнася за моята майка. Тя е на 71 г., много жизнена и активна. Работи, като до скоро пишеше на машна, след което премина на компютър. Последва голям стрес, в резултат на което рязко покачване на кръвното налягане в граници 180/80 - 220/100.
Въпросът ми се отнася за моята майка. Тя е на 71 г., много жизнена и активна. Работи, като до скоро пишеше на машна, след което премина на компютър. Последва голям стрес, в резултат на което рязко покачване на кръвното налягане в граници 180/80 - 220/100.

Да, възможно е, макар че едва ли е най-удачният вариант - все пак стават четири лекарства, а вероятно майка ви пие и други, например такива за поддържане в норма на кръвното налягане. Когато назначават повече от два медикамента (феномен, обозначаван с термина полипрагмазия) повечето лекари не знаят какво правят, защото лекарствата влизат в такива взаимодействия по между си и с организма, че ефектите им (както желани, така и нежелани) вече стават трудно предвидими. Ясно е, че при майка ви състоянието се е подобрило след започване на лечение с деанксит (самият той е комбинация от две лекарства).

Деанксит е лекарство с успокоително и антидепресивно (подобряващо настроението) действие. От положителния ефект, който той е предизвикал, както и от други детайли от писмото ви, може да се направи заключението, че най-вероятно майка ви е развила тревожно-депресивна реакция по повод на проблемите с кръвното налягане. Искам да направя и коментар по отношение на промяната в лечебната схема. Не стават ясни причините за промяна в лечението. Ако майка ви не е била подробно информирана за основанията за такава промяна, не е трябвало да се сдъгласява и да предприема промяна. Изглежда странно да се отменя едно лечение, което е помогнало на майка ви да преодолее симптомите на емоционалното страдание.

Тъй като лексотан и ривотрил са от една група и имат сходни ефекти, а самостоятелното прилагане на препарат от тази група (в случая - лексотан) при майка ви не е имало значим ефект, от една страна, и от друга - при по-пордължителна употреба (над 2 месеца) на лекарства от групата на лексотана и ривотрила може да се развие зависимост към тях, и от трета страна - положителен ефект се е появил едва след започване на лечението с антидепресант (деанксит), то най-логично решение за мен би било майка ви да продължи да се лекува само с деанксит в следващите няколко месеца. Или с други думи - ако се е налагала някаква промяна в лечението на емоционалното разстройство при майка ви, тя трябва да бъде сериозно аргументирана от лекаря, препоръчал промяната. В противен случай единствената промяна, която аз бих препоръчал на този етап е редуциране и постепенно спиране на ривотрил (за да се предотврати развитието на зависимост към него и към препаратите от неговата група) и продължаване на лечението само с деанксит.

Ще си позволя и един съвет, който чрез вас искам да отправя към майка ви: нека не консултира с невролози проблеми, свързани с психичното си здраве (проявяващи се с емоционално/душевно страдание); за такива проблеми нека се обръща към психиатър.

 

Още от Общи
 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване