Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Психично здраве > Често задавани въпроси > Общи
20 Февруари 2020
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
 
Има ли връзка между диагнозите „невроза” и „паническо разстройство”
Общи

Здравейте, въпросът ми е има ли връзка между диагнозите „невроза” и „паническо разстройство”. Лечимо ли е паническото разстройство и какви увреждания могат да останат след неговото излекуване. Интересува ме това заболяване изцяло на психическа основа ли е
Здравейте, въпросът ми е има ли връзка между диагнозите „невроза” и „паническо разстройство”. Лечимо ли е паническото разстройство и какви увреждания могат да останат след неговото излекуване. Интересува ме това заболяване изцяло на психическа основа ли е

Здравейте! Ще отговоря на въпросите ви последователно, така, както сте ги задали (и също толкова стегнато и делово):

1. Паническото разстройство е вид невроза ("невроза" е по-обща психиатрична диагноза). Неврозата е стар термин, който днес почти не се използва от професионалистите (с изключение на невролозите, които упорито продължават да използват този термин, защото е по-близък до тяхната специалонст и помага да се правят директни асоциации с нервната система; неврозите, обаче, не са нервни заболявания в тесния смисъл на думата и невролозите не би трябвало да се занимават с тяхното лечение)

2. Паническото разстройство е лечимо заболяване.

3. След неговото излекуване не остават увреждания.

4. На този етап науката не разполага с данни за наличието на органична причина, с която би могло да се обясни развитието на паническо разстройство. В тази връзка отговорът на въпроса ви е - да, то се развива изцяло на "психическа основа".

5. Възможни са и двата варианта - никога повече през живота ви да не ви споходят симпотмите на паническото разстройство или в определени (трудни) моменти от живота те да се появят отново за определен период от време.

6. Причините, които го предизвикват са недостатъчно изучени, но в основата си те са свързани с наличен психологически конфликт (често несъзнаван и изместен от полето на съзнанието от симптомите на самото паническото разстройство – изтласкването в полето на несъзнаваното е форма на психична защита срещу прекалено болезннени преживявания)

7. Общоприетата добра стратегия на този етап за лечение на паническо разстройство е комбинирането на лекарства (антидепресанти, евентуално и анксиолитици) с когнитивно-поведенческа психотерапия, провеждана самостоятелно от квалифициран психиатър или съвместно от психиатър и психотерапевт.

И на края, не съм сигурен, че този формален начин на комуникация, който задавате в писмото си, ще донесе облекчение на нечие страдание (ваше или чуждо) и до истинско научаване на нещо ново, тъй като няма да бъде лично преживяно.

Още от Общи
 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване