Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Психично здраве > Често задавани въпроси > Паническо разстройство
13 Ноември 2019
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
 
Преди 1 седмица ми поставиха диагноза паническо разстройство
Паническо разстройство

Здравейте! Прочетох всичко, което пише за паническото разстройство в интернет на български! На мен ми поставиха тази диагноза преди 1 седмица и от тогава пия Ципралекс до сега 5 мг/дн,а от днес по 10 мг/дн! Не ми е препоръчана психотерапия! Всъщност ме тр
Здравейте! Прочетох всичко, което пише за паническото разстройство в интернет на български! На мен ми поставиха тази диагноза преди 1 седмица и от тогава пия Ципралекс до сега 5 мг/дн,а от днес по 10 мг/дн! Не ми е препоръчана психотерапия! Всъщност ме тр
Здравейте! Съветът ми е да започнете да разговаряте с психиатръра си за кризите, като заедно с него се опитвате да откриете закономерности около тяхното възникване и развитие - в какви ситуации се пораждат, какво облекчава появата им (ситуация и съпътстващите я вътрешни преживявания – мисли, представи и чувства), какъв е механизмът, който стои в основата на развитието на кризата, какво помага да преодолеете кризата и т.н.

Причината за паническото разстройство, както и за всички други тревожни разстройства е вътре в нас. Тя е психологическа и строго индивидуална. Обикновено остава скрита за съзнанието ни и е необходима психотерапевтична намеса за да се стигне до нея. Най-общо причината за разгръщането на паническите пристъпи е свързана с попадане в определена специфична ситуация в която възникват телесни усещания, които се интерпретират погрешно (например като сигнал за прилошаване), от което човек става тревожен. Сама по себе си тревожността предизвиква телесни реакции (телесни прояви на тревожността) като сухота в устата, сърцебиене, учстено дишане, треперене, слабост в колената, изтръпване на крайниците, замайване и др. Обикновено тялото ни реагира така, когато в нас съществуват психологически конфликти, които не са намерили разрешение, не са осъзнати и продължават да бъдат актуални.

Поради тревожността, която съпътства тяхното осъзнаване, често психиката ни включва автоматични (несъзнателни) защитни механизми за да ни предпази от болката на осъзнаването на проблема. Един такъв механизъм се нарича соматизация, т.е. емоционален проблем се трансформира в телесен, който е по-малко тревожещ, най-малкото защото може лесно да се назове и сподели и така своеобразно да се контролира. Телесните прояви на тревожността, обаче, могат да се интерпретират като доказателство за наличие на сериозна опасност, което предизвиква засилване на тревожността и така се стига до порочен кръг от който човек трудно се измъква сам. Разгръща се паническа атака!

При повечето хора с паническо разстройство кризите възникват в определени ситуации и при определени условия (не само външни, но и вътрешни). Много често те са провокирани от регистриране на телесно усещане, което се разпознава от човек като застрашително, поради което възниква безпокойство и тревожност. Това емоционално състояние от своя страна може да бъде съпроводено с нови телесни усещания, които също да бъдат разпознати като застрашаващи и подкрепящи първоначалното безпокойство на човек. Така се стига до един омагьосан порочен кръг, от който на повечето хора им е трудно да се измъкнат сами. Откриването на такива психологически механизми и закономерности чрез дискусия с професионалист се нарича психотерапия. Не всички психиатри обаче имат нагласата и квалификацията да оказват такъв тип помощ. Ако ползвате психиатрична помощ по линия на здравното осигуряване, не бихте могла да получите психотерапевтична помощ и по административни причини, тъй като психологическото консултиране и психотерапията не влизат в пакета дейности, за които здравната каса заплаща вместо вас на вашия психиатър.

Това е възможно да стане само по частен път чрез директно заплащане от ваша страна. Ако по някоя от горните причини не можете да получите психотерапевтична помощ от вашия психиатър и ако лечението с повишената доза ципралекс не доведе до задоволителен резултат, аз ви препоръчвам да се обърнете към психотерапевт (клиничен психолог или психиатър с подходяща допълнителна квалификация).
Още от Паническо разстройство
 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване