Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Психично здраве > Често задавани въпроси > Паническо разстройство
12 Ноември 2019
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
 
Имам поставена диагнозата паническо разстройство. Опасно ли е и как да се лекувам?
Паническо разстройство

Преди 13 години започнах да получавам нещо като пристъпи, със сърцебиене, замайване, слабост и т.н, а после и депресивни състояния. Диагнозата която ми бе поставена бе паническо разстройство. Опитвала съм терапия с почти всички медикаменти известни у нас.
Преди 13 години започнах да получавам нещо като пристъпи, със сърцебиене, замайване, слабост и т.н, а после и депресивни състояния. Диагнозата която ми бе поставена бе паническо разстройство. Опитвала съм терапия с почти всички медикаменти известни у нас.
Няма сигурни данни за развиване на физическа зависимост към съставките на деанксит. Възможно е обаче да се развие психологическа зависимост, особено когато на медикаментите се приписват повече полезни/желани ефекти, отколкото всъщност те могат да осигурят. Самото очакване за благоприятно повлияване от приемането на лекарството само по себе си оказва лечебен ефект, който може да се припише на самия медикамент. Често системното взимането на медикаменти дават на човек усещането за сигурност и стабилност, че симптомите на неговото заболяване са под контрол.

Подобни са механизмите, които стоят в основата на психическата зависимост към медикаментите. Човек смята, че се чувства добре само благодарение на тях и поради това не успява да открие, че част от подобрението му се дължи и на други обстоятелства, вкл. на негови собствения усилия и постижения, които също му помагат да се чувства по-добре. Може би това не е валидно във вашия случай, тъй като вие сте открила, че психотерапевтичните сеанси значително са допринасяли за възстановяването и поддържането на вашето емоционално благополучие. Не се изненадвам, че напоследък сте имала по-чести кризи. Допускам, че това вероятно е свързано с живеенето ви в чужбина, поради което сте загубила част от опорите и нещата, които са ви помагали да се чувствате по-сигурна и стабилна.

Така че вместо за замяна на медикамента по-добре е да помислите, кое е онова, което сега ви липсва най-много спрямо периода, в който сте се чувствала най-добре и как бихте могла да си го осигурите там, където живеете сега. Или по друг начин казано: кои са онези неща извън лекарството (освен посещението при психиатър), които са ви помагали да се чувствате добре. Това може да е всичко: разговори с приятел, срещи с познати, следобено кафе със съседката, живеене с някой специален за вас човек, пазаруване, спорт, канене на гости, готвене, подреждане и чистене вкъщи, благотврителна дейност, писане на писма, правене на подаръци, шофиране, посещение при козметик, разходки в планината или парка, флирт, секс, обмисляне за нова работа и какво ли още не... Накратко, моята препоръка е да не заменяте деанксите с друг медикамент, а да добавите към него нещо от себе си...
Още от Паническо разстройство
 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване