Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Забележителности
21 Февруари 2020
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ - красотите на града
 
Петрич
виж в по-голям размер
Петрич

- Местността "Рупите" - храм паметник "Света Петка Българска" (раб. време 7:30-18:00).
Има печат.
- Самуилова крепост (раб. време 8:15-16:00; почивни дни - неделя и понеделник).
Има печат.

Районът на Рупите е разположен в Югозападна България, в близост до река Струма. Местността представлява кратер на изгаснал вулкан, а обликът й се оформя от вулканичния хълм Кожух, термалните извори и хълма Пчелина. Местността е известна с минералните извори, които притежават изключителни лечебни свойства.

В Рупите се намира храма "Света Петка Българска", построен по инициатива и със собствени средства на пророчицата баба Ванга.

Самуилова крепост се намира край прочутото със загадките си село Ключ, на 20 километра югозападно от Петрич и само на 4 км от границата с Македония. Националният парк-музей "Самуилова крепост” е свързан с трагичен момент в Първата българска държава след Беласишката битка с византийците през 1014 г. Тогава е ослепена 14-хилядната войска на Самуил, като на всеки стотен войник е оставен по един с едно око, да води останалите. Виждайки това, Самуил получава разрив на сърцето и умира. Тук се намира мемориалът, посветен на цар Самуил и неговите ослепени войници.

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване