Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Новини
27 Февруари 2020
НОВИНИ
 
виж в по-голям размер
виж в по-голям размер
Създадоха Център по философия и психично здраве в ПУ
10 Септември 2008, Благоевград

Академичният Съвет на Пловдивския университет по предложение на Философско-исторически факултет и въз основа на положителни рецензии одобри създаването на Центърът по философия и психично здраве (ЦФПЗ).

Какво представлява центърът?

Центърът по философия и психично здраве е първата по рода си академична структура в Източна Европа. Той е създаден с подкрепата на ръководството на Пловдивския университет в резултат на съвместните усилия на Балканската Академия по философия, психиатрия и психология (БАФПП), редовен член на Световната мрежа по философия и психиатрия (СМПП), специалната група по философия в Кралския колеж на психиатрите, Великобритания, Световната и Европейската психиатрични асоциации.

През последните десет години тенденцията за развитие на интердисциплинарни изследвания по концептуални въпроси на психичното здраве и болест породи възникването на интегративната дисциплина Философия на психичното здраве. Досега в света са обосновани ред формални стационарни групи (катедри, институти) и функционални програми, като сред водещите се нареждат: Програма по философия и етика на психичното здраве (директор проф. Уилиам Фулфорд, почетен член на Колежа Сейнт Крос) – Университет на Уоруик, Институт по философия, разнообразие и психично здраве при Центъра по Етнология и Здраве, Университет на Централен Ланкашир (директор: проф. лорд Камлеш Пател, барон на Брадфорд, Кавалер на Ордена на Британската Империя); аналогични програми в Кралския Колеж, Лондон, Университета в Лайден, Холандия; а също така и Университетите „Габриеле Д’Анунцио” - Киети-Пескара (Италия), Ню Хемпшир, Претория (ЮАР), Югозападния университет – Далас, САЩ и др.

Следвайки тази авангардна тенденция, Академичният Съвет на ПУ по предложение на Философско-исторически факултет и въз основа на положителните рецензии на професор Джовани Станджелини (председател на секциите по философия и хуманитарни науки, Световната и Европейската психиатрични асоциации) и професор Кристиан Мускели (Университет на Ню Хемпшир), одобри създаването на ЦФПЗ със свое решение от 18 февруари 2008 година по проект, изготвен от д-р Дроздстой Стоянов и съгласуван с ръководствата на ФИФ и ПФ.

На 17 май беше конституиран Експертен борд в състав: проф. Ваня Матанова, ДПсН, директор на магистърска програма „Клинична и консултативна психология”, Философски Факултет, СУ; Гл. ас. Деян Деянов, катедра „Философия и етнология”, Философско-Исторически факултет на ПУ; д-р Дроздстой Стоянов, ДМ, хоноруван лектор в НБУ и в ПУ, президент на БАФПП; Доц. д-р Иван Христов, ръководител на катедра „Философия и Етнология”, Философско-Исторически факултет на ПУ; Проф. дпн. Румен Стаматов, зам декан на педагогическия факултет на ПУ; Доц. д-р Светлозар Хараланов, ДМ, ръководител на Унивреситетска кликика по психиатрия, СБАЛНП „Св. Наум”, МУ-София; За научен секретар на ЦФПЗ единодушно бе избран д-р Д. Ст. Стоянов.

Експертният борд излъчи кандидатурата на доц. д-р Иван В. Христов за директор на Центъра, която беше утвърдена от Академичния съвет на Пловдивския университет на 7 юли 2008 година.

Българската инициатива бе забелязана и отразена по лична молба на председателя на групата по философия в Кралския Колеж на психиатрите д-р Джулиан Хюс в Бюлетина на Колежа, издаден на 29 юни. Също така д-р Хюс уведоми за установените ползотворни контакти с ЦФПЗ Общото събрание на Колежа в своя годишен доклад до Централния изпълнителен комитет.

Текущи проекти:

Проекто-монографията: Practical Logic of the Psychiatric Exploration под редакцията на Д. Деянов, Д. Стоянов и Св. Хараланов, предложена пред Oxford University Press по преценка на проф. Кенет Фулфорд.

Кандидатура на Пловдивския университет за домакин на 2013 Conference of INPP с предварителна тематика: Logic, Methodology, Mental Development, която в момента се разглежда от Международния управителен съвет на Мрежата по философия и психиатрия.

http://philosophy.log.bg

 
24 Септември 2014, Благоевград

Парк „Ловен дом“ в Благоевград посреща посетители с обновена визия, показа репортерска проверка на Blagoevgrad.eu. Ре...

11 Август 2014, Благоевград

Часове след началото на благотворителната кампания, която община Благоевград обяви в помощ на пострадалите при наводн...

23 Септември 2013, Благоевград

Вторият регионален пленер по живопис „Благоевград- древен и модерен” ще бъде закрит, съобщиха от пресцентъра на общин...

28 Ноември 2012, Благоевград

Изложба в рамките на международната кампания „16 дни срещу домашното насилие” стартира в Благоевград. Тя е организира...

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване