Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Новини
25 Февруари 2020
НОВИНИ
 
виж в по-голям размер
виж в по-голям размер
Антиспин кампания по случай 1-ви декември – „Световен ден за борба срещу СПИН”
01 Декември 2006, Благоевград

По случай 1 декември – „Световен ден за борба срещу Спин”, Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве – Благоевград, Дирекция “Опазване на общественото здраве”, Община Благоевград, Студентско правителство на Правно-исторически факултет към ЮЗУ ”Неофит Рилски” - Благоевград организираха и проведоха антиспин кампания под надслов „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!”. Партньори при реализирането на мащабното публично събитие бяха Областен Съвет на Български Червен Кръст, Информационен център за психично здраве – Благоевград, Ресурсен център „Нова Алтернатива”, „AXXON” – България, училища, работещи по компонент 7 ”Намаляване на рисковото сексуално поведение сред подрастващите и младите хора в и извън училище” от Националната програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”; Фондация „Обществен благотворителен фонд” – Благоевград; Фондация „Перспективи” – гр. Сандански; Сдружение „Младежки дейности и инициативи” – Благоевград и Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи – Благоевград.

Целта на тазгодишната кампания беше да се повиши информираността на обществеността по въпросите, свързани със заразяване и предпазване от ХИВ/СПИН; да се упражни правото на всеки човек да научи своя ХИВ-статус като се тества напълно анонимно и безплатно в КАБКИС, РИОКОЗ - Благоевград; да се повиши броя на хората от различни възрастови групи, имащи възможност да се запознаят с услугите, които предоставя КАБКИС.

В рамките на кампанията бяха изготвени и разпространени редица информационни здравно-образователни печатни материали – 500 плаката и 5000 флаера, изработени от Студентското правителство на Правно-историческия факултет и РИОКОЗ – Благоевград и 1000 брошури – 500 за Експертен център за психично здраве и ХИВ/СПИН и 500 за връзката между психично здраве и ХИВ/СПИН, изготвени от Информационен център за психично здраве.

Благодарение на фирми производители, които се включиха в кампанията, сред благоевградската общественост бяха раздадени 5000 презерватива.

Кулминацията на кампанията беше организираното шествие със сто и петдесет метрова червена лента, носена от 500 ученици от благоевградски училища. Транспарантите с компонентите от Националната програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се носеха от представители на различни институции и организации, работещи по тях. Тази година шествието тръгна от КАБКИС – Благоевград, след което се оформи огромна червена лента пред Община Благоевград, където участниците бяха посрещнати от кмета на града – г-н Лазар Причкапов.

Официално бяха връчени и три грамоти за принос към Общинската кампания за превенция на ХИВ/СПИН на: г-н Лазар Причкапов, д-р Антон Билев и д-р Лена Павлова.

Проведена беше пресконференция в Дирекция “Опазване на общественото здраве”, в която взеха участие представители на организаторите, партньорите, регионални и национални медии.

Всеки желаещ имаше възможност да се изследва безплатно и анонимно в КАБКИС и да научи резултата от теста само за няколко минути.

През целия ден бяха провеждани викторини в много училищата и в Правно-историческия факултет на ЮЗУ “Н. Рилски”-Благоевград.

 
24 Септември 2014, Благоевград

Парк „Ловен дом“ в Благоевград посреща посетители с обновена визия, показа репортерска проверка на Blagoevgrad.eu. Ре...

11 Август 2014, Благоевград

Часове след началото на благотворителната кампания, която община Благоевград обяви в помощ на пострадалите при наводн...

23 Септември 2013, Благоевград

Вторият регионален пленер по живопис „Благоевград- древен и модерен” ще бъде закрит, съобщиха от пресцентъра на общин...

28 Ноември 2012, Благоевград

Изложба в рамките на международната кампания „16 дни срещу домашното насилие” стартира в Благоевград. Тя е организира...

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване