Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Новини
25 Февруари 2020
НОВИНИ
 
виж в по-голям размер
виж в по-голям размер
ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН И ОЩЕ НЕЩО…
21 Февруари 2013, Благоевград

Седемте тайни на Майка Тереза

1.Ние мислим, че любовта е чувство, но тя е действие!

2.Ние мислим, че на сърцето не може да се заповядва, но можем да го научим да обича!

3.Ние мислим, че любовта може да се заслужи, но за нея е достоен всеки!

4.Ние мислим, че противоположността на любовта е ненавистта, но всъщност това е страхът!

5.Ние приемаме любовта като вид безумие, но в крайна сметка тя е особена интуитивна разумност!

6.Ние мислим, че изразът "светлината на любовта" е просто метафора, но любовта наистина осветява всичко околно!

7.Ние мислим, че любовта е нещо интимно, но тя е пълна откритост!

За поредна година доброволците от Клуб за обучители на връстници „RAINBOW”-Благоевград се включиха в отбелязването на 14 февруари, който е втори етап на Националната АНТИСПИН кампания „Животът е безценен". Тя се реализира в рамките на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Тази година, освен превърналото се в традиция раздаване на информационни материали и насочване и мотивиране на млади хора да се изследват в КАБКИС, доброволците реализираха и една инициатива, която скромно нарекоха „Ракиено и романтично”. За това какво точно включва тя и каква бе нейната цел, ще споделят с нас-лично операторът и водещият на „Ракиено и романтично”.

Кореспондент: Разкажете ми малко повече за самата идея на Вашата инициатива? Как възникна самата идея? С какви очаквания реализирахте тази кампания?

Яна Терзийска: Самата идея дойде от нашия Младежки координатор и след това беше усъвършенствана от група от доброволци. Очаквах да се забавляваме много по време на организацията (така и стана) и очаквах да не се справим на време. Но успяхме!

Станислав Ташев: Идеята за нашето ТАКСИ дойде малко преди 1 декември миналата година, но тогава нямахме достатъчно време и ресурс да го реализираме. За това леко променихме целта и въпросите-така, че да напасне по случай празниците Свети Валентин и Трифон Зарезан. Нашите очаквания бяха по-скоро да видим каква част от младите хора в града ще празнуват със своя любим и дали знаят как да предпазват себе си от различните сексуални преносими инфекции.

К: Защо „Ракиено и романтично”?

Я.Т.: Името трябваше да отразява и двете (неразривно свързани) страни на 14-ти февруари, въпреки че акцентът беше върху Св. Валентин. Двете Р-та в името бяха игра на думи.

С.Т.: Името на предаването дойде съвсем спонтанно, докато се шегувахме един с друг по време на снимки, някой каза на Яна /водещата на предаването/, че разпитва хората като в „Искрено и Лично”. Тя добави, по-скоро романтично и за да не умаловажим другия празник дойде и ракиено и романтично.

К: Какво е нейното послание?

Я.Т.: Всички да се насладим на един страхотен празник.

С.Т.: Посланието на заглавието и на цялата ни идея е, че не е от значение кой празник сме си избрали да честваме на 14-ти февруари, а важното е как ще го направим и с кого и това да честваме, но да не прекаляваме нито с любовта, нито с алкохола.

К: Достатъчна ли е само добрата идея? Какви са предизивкателствата и трудностите, за да се реализира определена инициатива?

Я.Т.: Само идея никога не е достатъчна. За мен най-важно винаги е желанието, което ние имахме и така успяхме да се справим с всички трудности. Най-големият проблем беше това, че много спонтанно и набързо решихме да направим всичко, а всички имахме различни ангажименти и време, което да е удобно на всички трудно се намираше.

С.Т.: Една добра идея сама по себе си не може да направи нищо-трябва екип, който да я реализира. В нашия случай имахме проблем в намирането на хора, които да не се притесняват да бъдат заснети, съобразихме се с всеки и в клипа са показани тези, които изявиха желание да се включат във видео клипа. Разбира се, имаше леки разминавания в мненията и прехвърчане на искри, но това е нормално, случва се на всякъде. Радвам се, че успяхме да ги преодолеем и да постигнем това, което искахме.

К: Преди много години в някое от старите списания, които баба ми бе запазила, прочетох: „Най-надеждната бариера –поведението на човека”. Какво мислите по този въпрос?

Я.Т.: Тук отговорът може да отиде в много посоки. Но аз ще отговоря във връзка с нашия проект. Напълно съм съгласна, защото нашият проект/инициатива или както и да го наречем, лесно можеше да НЕ се осъществи, ако някой от нас беше започнал да капризничи и да дава заповеди. За щастие, ние работихме като екип във всяко едно отношение и всеки правеше компромиси, за да може всичко да се получи както трябва и навреме.

С.Т.: Поведението на човека зависи от това как той се държи в обществото, какво той прави, как той реагира на дадена ситуация или проблем. Колкото до това дали поведението му може да го спре да направи нещо или пък да го подтикне да направи нещо, това зависи индивидуално за всеки един от нас. Лично за мен има далеч по-добри методи, но няма да ви отегчавам, понеже се отклоняваме от темата. Да се върнем на любовта...

К: Можем ли да кажем, че любовта е отговорност към Другите?

Я.Т.: Отговорност е много тежка дума и е плод по-скоро на едно обмислено решение – да поемеш ангажимента, че ще изпълниш някакво задължение. Докато при любовта всичко се случва изведнъж… без кой знае колко да му мислиш, просто го чувстваш. Дали човек ще го обвърже с някакви задължения е собствен избор.

С.Т.: ... която не би трябвало да бъде отговорност, тя е най-святото чувство на света, което един човек може да изпитва.

К: Вашето послание към тези, които в момента четат това интервю ?

Я.Т.: Винаги да са влюбени, независимо в кого/какво, защото именно любовта тласка хората напред и ни кара да вършим велики неща…

С.Т.: Моето послание: след всяка битка или война идват времена на мир, спокойствие и любов. За това гледайте от добрата страна на нещата и бъдете все така пияни от любов.

Линк към клипа на „Ракиено и романтично”?: https://www.facebook.com/#!/photo.php?v=10200565905254142&set=o.107649592617358&type=2&theater

Кореспондент на Клуб за обучители на връстници „RAINBOW”-Благоевград, Диляна Керанова

 
24 Септември 2014, Благоевград

Парк „Ловен дом“ в Благоевград посреща посетители с обновена визия, показа репортерска проверка на Blagoevgrad.eu. Ре...

11 Август 2014, Благоевград

Часове след началото на благотворителната кампания, която община Благоевград обяви в помощ на пострадалите при наводн...

23 Септември 2013, Благоевград

Вторият регионален пленер по живопис „Благоевград- древен и модерен” ще бъде закрит, съобщиха от пресцентъра на общин...

28 Ноември 2012, Благоевград

Изложба в рамките на международната кампания „16 дни срещу домашното насилие” стартира в Благоевград. Тя е организира...

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване