Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Новини
25 Февруари 2020
НОВИНИ
 
виж в по-голям размер
виж в по-голям размер
„Гласът” на доброволците
28 Ноември 2012, Благоевград

Всеки може да бъде велик..., защото всеки може да прави услуги.

За това не е необходимо непременно да си завършил колеж.

Не е нужно и да можеш правилно да съгласуваш подлога и сказуемото.

Имаш нужда само от сърце, пълно с милосърдие.

От душа, направлявана от любов.

Мартин Лутър Кинг-младши

За втора поредна година кореспондентският екип на клуб „RAINBOW”-Благоевград ще ви срещне с доброволци, взели участие в Националната доброволческа информационна кампания „Всички имаме грижата” на Български младежки Червен кръст. Запознайте се с част от лицата на кампанията в град Благоевград. Тези лица ще разпознаете и в различни други кампании, дейности и инициативи, свързани с превенция на сексуално-преносими инфекции (СПИ) и ХИВ, психоактивни вещества (ПАВ), повишаване толерантността между хората и разпознаване на дискриминативни практики, промоция на хуманитарни ценности, благотворителни кампании, работа с деца от институции, оказване на първа помощ и много други. Разберете какво мислят те са доброволчеството и доброволците, вижте кампанията „Всички имаме грижата” през техните очи.

Кореспондент: Разкажете ни нещо за себе си?

Александрина Младенова: Здравейте, казвам се Александрина, на 16 години съм и съм доброволец от почти две години в клуб за обучители на връстници „RAINBOW”-Благоевград. Кристина Митова: Аз се казвам

Кристина Митова, ученичка съм в 10-ти клас в ПМГ "Акад. С. П. Корольов", Благоевград. За доброволното участие в БМЧК знам от много време и съм се включвала в различни акции, но официален доброволец съм от три години.

Мария Янева: Казвам се Мария Янева. Доброволец съм от година и един месец. Опитвам се да разпределям свободното си време така, че да имам възможност да се занимавам с всичко, което ми доставя удоволствие. За моя голяма радост - успявам.

Яна Терзийска: Казвам се Яна Терзийска, на 17 години, от Благоевград. В момента съм 12 клас в ЕГ „Акад. Л. Стоянов”-Благоевград. Доброволец съм от близо половин година.

К: Каква е вашата мотивация да се включите в кампанията?

А.М.: Мотивацията ми да се включа в кампанията не беше случайна. Аз мисля, че нито едно дете не заслужава да расте далеч от семейството, далече от семейната топлина, семейната утеха и любов. Точно затова и се включих в тази кампания, защото колкото повече семейства са информирани за това как могат да станат приемни семейства и как могат да променят бъдещето на едно невинно дете, толкова по-малко ще са децата, които израстват без родителска грижа.

К.М.: Моята мотивация е самата идея на кампанията, даваш „шанса“ на децата хората да разберат за тяхната „болка“, че нямат семейство и за тяхното мечтано семейство.

М.Я.: Взимайки участие в тази кампания, смятам, че допринасям поне малко за това някое дете да има свое семейство, което ще му даде радостта и обичта, която заслужава.

Я.Т.: Включването ми в кампанията беше продиктувано от това, че обичам много децата и бих желала да им бъда полезна по някакъв начин. А и като цяло искам да бъда полезна с каквото мога.

К: По време на кампанията с какво бяха свързани въпросите на хората, с които се срещнахте? Какво искаха да знаят? Срещнахте ли скептично настроени към идеята хора?

К.М.: Не, аз много се радвах, че срещах все повече хора, които бяха запознати със самата идея; ие можем да се радваме, че миналата година сме направили нещо правилно.

М.Я.: Въпросите бяха свързани с това, какво всъщност представлява приемната грижа. Кой може да бъде приемен родител. Не мога да преценя дали хората са били скептично настроени към идеята за приемната грижа. Надявам се, че дори и да е имало такива, те ще разберат, че да бъдеш приемен родител не е страшно.

Я.Т.: Въпросите на хората бяха свързани най-вече със същността и целта на приемната грижа, има ли ограничения спрямо възраст или други критерии на приемните родители, каква точно е процедурата. Разбира се, че се срещаха и скептично настроени хора, но смятам, че кампанията успя поне мъничко да се пребори с този скептицизъм.

К: С какво ще запомните тази кампания? Разкажете ни за най-запомнящия се за вас момент от вашето участие в информационната доброволческа кампания?

А.М.: Най-запомнящият се момент за мен от тази кампания бяха усмивките на малките дечица.

М.Я.: Ще запомня тази кампания с рали „Бачиново“, което беше организирано за приемните семейства, защото тогава всеки можеше да види колко щастливи бяха всички деца, докато преминаваха през различните “изпитания”, подготвени от доброволците.

К.М.: Усмивките на децата, които се включиха в нашето рали.

Я.Т.: Тъй като се включвам за първи път в тази кампания, нещата, които ще запомня, са много. Започвайки от това какво точно е самата приемна грижа и какво цели, стигайки до нейното значение. Също така разбрах колко важно е нейното популяризиране сред хората. Най-запомнящите се моменти бяха различните неща, които правехме с децата като кукленият театър, който посетихме, или пускането на балоните за начало на кампанията. За мен няма нищо по-хубаво и запомнящо се от една детска усмивка.

К: Според вас кои са най-важните неща, които трябва да знаем за приемната грижа?

А.М.: Най-важното нещо, което трябва да знаем за приемната грижа според мен е следното: че тези хора или този човек, който е приемен родител, може изцяло да промени бъдещето на едно дете. Това за мен е достатъчно да знаем, за да можем да мотивираме останалите хора да направят точно това, да променят живота на едно дете, да му подарят цялата си любов и след време да се гордеят с него.

К.М.: Най-важното, което не изисква никакво дълбоко запознаване с темата е, че всичко е доброволно и най-важното - с това доброволно действие ние правим едно голямо добро на децата в България.

М.Я.: Приемната грижа не е нещо страшно. Приемната грижа е за хора, които са готови да дадат на едно дете цялата си любов и грижа, за да може то да бъде щастливо.

Я.Т.: Това, че тя е нещо необходимо и много важно в едно съвременно общество и се нуждае от повече популяризиране.

К: Според вас да си доброволец е…

А.М.: …една много отговорна задача, защото твоите цели са хората да бъдат информирани. Ти трябва да поднесеш информацията така, че тя да бъде достъпна и интересна, трябва да „грабнеш” вниманието на хората. Не трябва просто, когато срещнеш човек на улицата, да му подадеш брошурката и да го подминеш, а трябва да го информираш за дейността, която извършваш, за да може след това да има резултат от твоята доброволческа дейност, за да може ти самият да се почувстваш полезен за някого.

К.М.: ...полезно първо за теб, разбира се, и за познати и непознати!

М.Я.: ...отговорност.

Я.Т.: ...страхотно

К: За да бъдеш доброволец е необходимо…

А.М: ... само желание. Всеки един може да бъде доброволец, стига да има желание.

К.М.: ....желание

М.Я: ....да чувстваш, да мислиш и да даваш 100% от себе си всеки път.

Я.Т.: ...просто да го желаеш.

К: Как бихте описали образа на „българския доброволец”?

А.М.: умен, креативен, усмихнат, забавен, мил.

К.М.: Българските доброволци не са никак за подценяване, защото са положително заредени и се отнасят с необходимата отговорност. Ако трябва с три думи да опиша образа, бих използвала - реалист, отговорен, супер забавен!

М.Я.: Доброволците не се делят на групи. Те не са добри или лоши. Всички се стараем да бъдем полезни и това е, което ни прави истински.

Я.Т.: Недостатъчно популяризиран, но въпреки това адски мотивиран и целеустремен.

К: “Всички имаме грижата”, защото....?

А.М.: ...защото така трябва!

К.М: ...това засяга всички ни и не трябва да бъдем егоисти, а да помогнем на нуждаещите се деца!

М.Я.: ...защото е важно да бъдем отговорни. Да се стараем да помагаме. И ще бъдем щастливи, когато видим, че усилията ни не са били напразни.

Я.Т.: ...всички се нуждаем от грижа.

Коренспондент: Диляна Керанова

 
24 Септември 2014, Благоевград

Парк „Ловен дом“ в Благоевград посреща посетители с обновена визия, показа репортерска проверка на Blagoevgrad.eu. Ре...

11 Август 2014, Благоевград

Часове след началото на благотворителната кампания, която община Благоевград обяви в помощ на пострадалите при наводн...

23 Септември 2013, Благоевград

Вторият регионален пленер по живопис „Благоевград- древен и модерен” ще бъде закрит, съобщиха от пресцентъра на общин...

28 Ноември 2012, Благоевград

Изложба в рамките на международната кампания „16 дни срещу домашното насилие” стартира в Благоевград. Тя е организира...

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване