Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Новини
30 Март 2020
НОВИНИ
 
виж в по-голям размер
виж в по-голям размер
А ти караш ли си колелото?
17 Септември 2012, Благоевград

Днес ще ви запозная с един интересен проект „Младежта на колела”, финансиран от програма „Младежта в действие”. Той е иницииран и реализиран от група млади хора от Благоевград, които се опитват да промотират велотранспорта като форма на придвижване и здравословният начин на живот. Техни велостойки с провокативното мото „А ти караш ли си колелото?”, можем да видим не само във всички средни училища в Благоевград, но и пред Младежки дом-Благоевград. Кореспондентът на клуб за обучители на връстници „RAINBOW”-Благоевград се срещна с представител на тази неформална младежка група, за да разбере повече за тях и техните инициативи. Кореспондент: Разкажете ни нещо за Вас? Александра Ковачева: Ние сме неформална група „Екология и здраве”-Благоевград, студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски”. Събрахме се, за да работим заедно по проект „Младежта на колела”.

 Кореспондент: Как възникна идеята за проекта? Каквo е неговото основно послание, цел? Към кого е насочен той? За какъв период от време се реализира?
Александра Ковачева: Идеята за този проект възникна след презентация, на която присъствахме в Младежки дом, която ни информира относно програмата „Младежта в действие”. В последствие решихме да напишем наш собствен проект. Като основен инициатор се очерта Владимир Стоянов-той ни събра. Към този момент ние не се познавахме. Основна цел на проекта „Младежта на колела” беше да промотираме велотранспорта сред учениците в Благоевград и да насърчим активния, здравословен начин на живот сред младите хора. Проектът се реализира за девет месеца.
Кореспондент: Как благоевградската общественост възприе идеята на вашия проект?
Александра Ковачева: Мисля, че добре се прие, това беше нещо ново, в началото беше малко странно. Но успяхме да предизвикаме интерес и то не само сред младите хора. Организирахме различни игри, велосшествие, в което се включиха млади хора и техните учители от различни училища в Благоевград. Велошествието се проведе в края на проекта "Младежта на колела".
Кореспондент: Къде в Благоевград има поставени велостойки?
Александра Ковачева: Велостойки има във всички средни общообразователни училища и пред Младежки дом -Благоевград.
Кореспондент: Предизвикателство ли беше за Вас като млади хора да реализирате младежки проект?
Александра Ковачева: Да, определено бих казала, че е предизивикателство. В началото ние не се познавахме. Това беше и нещо ново за нас. Важно беше да се изградим като екип, с ясно разпределени задачи, организиран. Сред предизвикателствата е и да привлечеш партньори. Според мен успехът ни се дължи преди всичко на това, че ние много бързо успяхме да се сработим и да формираме добър, работещ екип. За мен екипността е едно от най-важните качества.
Кореспондент: Кои са Вашите партньори?
Александра Ковачева: Природо-математическата гимназия "Академик Сергей Павлович Корольов" в Благоевград, Езикова гимназия Акад. Людмил Стоянов - Благоевград, Велоклуб Благоевград и Младежки дом-Благоевград.
Кореспондент: Какво е необходимо за създаване на един добър проект? Достатъчна ли е само добрата идея?
Александра Ковачева: За един добър проект според мен е необходим един добър екип, добра атмосфера и една добра идея, която да бъде реализируема.
Кореспондент: Интересна случка, свързана с реализирането на проекта, която да споделите с нас ?
Александра Ковачева: Може би рекламният видео клип, който заснехме по проекта. За него ни помогнаха и студенти по режисура. Клипът представя млади хора, ученици, които отиват на училище на колела. В края на видеото се показва и мотото, изписано на всяка от поставените в града велостойки: „ А ти караш ли си колелото?”
Кореспондент: Наскоро неформална група „Екология и здраве”-Благоевград получи и отличие от конкурса на Министерството на образованието, младежта и науката ”Успешни партньорства в младежката сфера”. Бихте ли разказали малко повече и за това?
Александра Ковачева
: Научихме за организирания от Министерството на образованието, младежта и науката конкурс за „Успешни партньорства в младежката сфера”, насочен към инициативи и проекти, които са успели да привлекат голям брой доброволци и са оказали положително влияние. Решихме да участваме, тъй като получихме добра оценка за проекта си от хора занимаващи се в сферата. В началото на годината бяхме поканени да представим проекта ни на Национален форум „За велосипедите в градска среда”. Така на 12 август 2012г. бяхме отличени като победители и поздравени лично от заместник-министъра на образованието, младежта и науката Петя Евтимова.
Кореспондент: В кои сфери за в бъдеще си поставя за цел да се развива вашата неформална група?
Александра Ковачева: Един от представителите на нашата група регистрира наскоро неправителствена организация ТЕМИ / Туризъм, екология и младежки инициативи/, което задава и областите, в които ще се работи.
Кореспондент: Вашето послание към младите хора, които четат това интервю?
Александра Ковачева
: Посланието ми към младите хора е да продължават да мечтаят, да работят за осъществяването на своите мечти и да знаят, че светът наистина може да стане по-добър. Те имат тази възможност, достатъчно интелигентни и инициативни млади хора имаме. Да не се спират пред пречките, а да действат.

кореспондент на клуб “RAINBOW”–гр. Благоевград
Диляна Керанова

 
24 Септември 2014, Благоевград

Парк „Ловен дом“ в Благоевград посреща посетители с обновена визия, показа репортерска проверка на Blagoevgrad.eu. Ре...

11 Август 2014, Благоевград

Часове след началото на благотворителната кампания, която община Благоевград обяви в помощ на пострадалите при наводн...

23 Септември 2013, Благоевград

Вторият регионален пленер по живопис „Благоевград- древен и модерен” ще бъде закрит, съобщиха от пресцентъра на общин...

28 Ноември 2012, Благоевград

Изложба в рамките на международната кампания „16 дни срещу домашното насилие” стартира в Благоевград. Тя е организира...

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване