Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Новини
25 Февруари 2020
НОВИНИ
 
виж в по-голям размер
виж в по-голям размер
Цялостна грижа за хората, страдащи от ХИВ/СПИН и психична болест
03 Декември 2010, Благоевград
Медицинският свят се сблъска с проблемите на ХИВ/СПИН едва преди четвърт век. В началото, вниманието беше концентрирано основно върху епидемиологичните заплахи, идентифицирането на рискови типове поведение и липсата на ефективно лечение.
Бързият прогрес на болестта доведе до загърбване на всички останали въпроси с изключение на биологичните, поради което психологичните и психопатологичните аспекти бяха ограничени основно до психологически реакции към информацията за наличието на сериозна болест с неизбежен летален изход.
Нарастващият брой на заразени с ХИВ и въвеждането на ефективно антиретровирусно лечение превърна СПИН от нелечима бързо прогресираща болест в хронична такава (с всички последствия от подобна трансформация), което увеличи интереса към психично здравните проблеми на хората, живеещи с ХИВ/СПИН и техните близки, които основно са следните.
1. Реакция по отношение на възможността от заразяване с ХИВ
2. Чакане на резултат от теста за ХИВ
3. Реакция при научаването, че си инфектиран с ХИВ
4. Чувство на вина ("наказание за лошо поведение") или гняв ("защо това се случи на мен" – особено ако лицата са се заразили в резултат от връзка с постоянен сексуален партньор, който им е изневерявал)
5. Реакции към необходимостта от промяна на начина на живот – включително на връзките с други партньори (касаещи сексуалния живот) и семейството (хигиенни съображения)
6. Реакции към стигма и изключване
7. Ефект на намалената способност за печелене на пари и загубата на социален статус, или на по-малката възможност за професионално развитие
8. Адаптивни реакции при новината за потенциално смъртоносна хронична болест с динамично протичане (фази на влошаване, особено след периоди на стабилност и привиден контрол над болестта)
9. Реакции към някои обективни ограничения и необходимостта от доживотно лечение
10. Продължителна оценка на риска от самоубийство
11. Промени, причинени от невротоксичния ефект на ХИВ, т.е. комплекса СПИН-деменция – различни степени на когнитивно увреждане (леки нарушения, личностови промени, деменция)
12. Влияние на личностовия тип преди настъпването на болестта
a. реакцията при новината за ХИВ заразата
b. придържането/ липсата на придържане към медицински съвети и терапия 13. Наличие на психични разстройства и болести преди заразяването с ХИВ
14. Успоредното наличие на системна злоупотреба с вещества и зависимост
a. преди заразяването с ХИВ (интравенозни наркомани като един от корените на ХИВ инфекцията)
b. увеличена употреба на психоактивни вещества в отговор на ХИВ
15. Взаимодействия между:
a. предписаните антиретровирусни лекарства и психоактивните вещества, с които лицето злоупотребява
b. предписаните психотропни медикаменти и психоактивните вещества, с които лицето злоупотребява
c. предписаните антиретровирусни лекарства и предписаните психотропни медикаменти
16. Соматични реакции към АРВ лекарствата
17. Когнитивни нарушения вследствие на антиретровирусните лекарства

Гореописаните фактори показват, че психологичните и психопатологичните проблеми са много разпространени сред живеещите с ХИВ/СПИН, поради което е нужно да се предложи всеобхватна комплексна грижа на тези лица, включваща консултации със специалисти по инфекциозни болести, психологична подкрепа, достъп до психиатрични консултации, социална грижа, социална и правна помощ поради ограничената възможност от ползване на някои права в резултат на стигмата и социалното изключване.
Комплексността на този подход се изразява не просто в получаването на подкрепа на едно и също място и време, но и в общо мултидисциплинарно развитие на индивидуализирани гъвкави стратегии за помощ на хората с ХИВ/СПИН, включващо координиране на действията (напр. ранно идентифициране на причините за психично разстройство, адекватен отговор на появата им, предвиждане на лекарствените взаимодействия, съпътстваща употреба на лекарства-заместители и антиретровирусни лекарства и т.н.).

Изследователски доклад, подготвен от Института по психиатрия и неврология по поръчка на Социалния Комитет за СПИН (SKA), показва, че в Полша комплексната система от грижи за хора с ХИВ/СПИН едва сега се появява (напр. достъп до психолог в някои амбулаторни центрове за пациенти с ХИВ; сътрудничество (предимно неформално) между програми за заместващо лечение и амбулаторни, както и стационарни центрове за заразни болести), но като цяло не съответства на всички потребности на пациентите и фрустрира медицинските експерти, работещи с пациентите.

В момента SKA участва в международна програма с елементи на изследване, обучение и застъпничество, съфинансирана от Европейската комисия (чрез Изпълнителната агенция за здравеопазване и въпроси, свързани с потребителите), която има следните цели.
-Оценка на нуждите на лицата, живеещи с ХИВ/СПИН и психична болест
-Обучение на специалистите, които работят със страдащи от ХИВ/ СПИН, в идентифициране на психологични и психиатрични проблеми и изграждане на умения за предоставяне на ефективна подкрепа и лечение
-Популяризиране на идеята и лобиране за създаването на мултидисциплинарна комплексна система от медицинска и извънмедицинска помощ за хора с ХИВ/СПИН и психични разстройства.

Осъществяването на програмата ще подобри качеството на живот на хората, живеещи с ХИВ, чрез улесняване на достъпа до квалифицирана психологична грижа и психиатрично лечение.

Проектът се съфинансира по Програма за действие на Общността в областта на здравето (2008-2013) на Европейската комисия - Изпълнителна агенция за здравеопазване и въпроси, свързани с потребителите (EAHC) като част от проекта МЕЙДС – "Развитие на програми за ХИВ / СПИН и психично здраве в новите държави-членки на Европейския сьюз".
 
24 Септември 2014, Благоевград

Парк „Ловен дом“ в Благоевград посреща посетители с обновена визия, показа репортерска проверка на Blagoevgrad.eu. Ре...

11 Август 2014, Благоевград

Часове след началото на благотворителната кампания, която община Благоевград обяви в помощ на пострадалите при наводн...

23 Септември 2013, Благоевград

Вторият регионален пленер по живопис „Благоевград- древен и модерен” ще бъде закрит, съобщиха от пресцентъра на общин...

28 Ноември 2012, Благоевград

Изложба в рамките на международната кампания „16 дни срещу домашното насилие” стартира в Благоевград. Тя е организира...

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване