Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Знаете ли, че...
21 Февруари 2020
Теми
 
За алкохола
В цялата страна се извършват регулярни проверки по заведенията, за продажба на алкохол на малолетни и непълнолетни. При една от тези проверки в Благоевград и Кюстендил тази нощ, се оказа, че в петък вечер по заведенията няма нито едно дете! Оказа се също, че собствениците на нощни клубове са знаели предварително кога ще бъдат проверявани.
Иначе статистиката доказва, че зачестяват алкохолните натравяния при децата. Това е и темата на рубриката Пази Детето тази събота.

В края на миналия месец депутатите гласуваха на първо четене глоба от 2 000  лева за търговците, които продават алкохол на малолетни. Какво се случва обаче, когато децата пият домашна ракия, понякога дори пред погледа на родителите си. Последния подобен случай е от Смолян. Според психолози основната причина за тези злоупотреби е липсата на добър пример в обществото и нарушената връзка между децата и техните родители.

Две деца на 13 години се напили до припадък с домашна ракия. Казват, от любопитство. Все повече и все по-малки деца пият, предупреждават и от клиниката по токсикология в Пирогов. Най-малките им пациенти, погълнали съзнателно алкохол са на 8-9 години, а средната възраст на децата, постъпили с алкохолни отравяния е 12-13.

Децата които пият, подражават на възрастните, следват примера в семейството или просто искат да направят впечатление. А част от родителите подценяват опасността.

Според някои родители 2-3 глътки бира не са фатални ако си на 8. Но според специалистите това е първата крачка към твърдия алкохол. Психолозите са категорични, че здравата семейна среда, силната връзка между децата и родителите им и смислените занимания през свободното време, са най-сигурното противодействие.
 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване