Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Знаете ли, че...
21 Февруари 2020
Теми
 
Опасен гентамицин води до втрисане
Ампули гентамицин, които предизвикват странична реакция, засече Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), съобщиха оттам вчера.

Пациенти, на които е бил приложен антибиотикът венозно, са получили втрисане и са вдигнали температура, уточниха от агенцията. Препаратът е с партиден номер 010606 и е производство на “Ветпром” - Радомир. Фирмата е с разрешително за производство от 20 ноември 2003 г. след подновяване.

Сигналът бил подаден преди 2-3 седмици от МВР болница. Тестовете за доказване на причината обаче са много бавни и резултатите излезли едва във вторник вечерта. Доказано било съдържание на ендотоксини. Това значи, че при производството е имало бактериално замърсяване, обясниха от ИАЛ. В момента не се откриват бактерии в лекарствената течност.

Агенцията е издала заповед за блокиране на ампулите гентамицин по 2 мл с концентрация 40 мг/мл в складовете на едро и аптеките. Предстои затваряне на производствените мощности за ампулни форми на “Ветпром” и пълна проверка на фирмата, уточниха от агенцията.
 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване