Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Знаете ли, че...
21 Февруари 2020
Теми
 
Лепенка може да замени имунизациите с инжекции

Имунизационна лепенка може да замести болезнените инжекции и да повиши ефективността на ваксинацията срещу болести като грипа, твърдят американски учени, цитирани от БиБиСи.

Лепенката има стотици микроскопични игли, които се разтварят в кожата. Тестовете при мишки сочат, че технологията дори може да произведе по-добър имунизационен отговор от конвенционалната ваксина. В материал на списание Nature Medicine екипът от учени твърди, че един ден лепенката може да доведе и до там хората да се ваксинират сами.

Лепенката е разработена от изследователи в университета Емори и Технологичния институт в Джорджия. Всяка лепенка съдържа 100 микроигли с дължина от едва 0.65 мм. Те са проектирани така, че да проникват във външните слоеве на кожата и да се разтварят при контакт.

При тестовете на технологията иглите били заредени с ваксина срещу грип. Една група мишки били ваксинирани със стандартни инжекции, а друга – с лепенки. На трета група били сложени лепенки без ваксина. Три месеца по-късно учените открили, че имунният отговор бил най-ефективен именно при мишките, ваксинирани с лепенки. Ако и по-нататъшните изследвания се окажат също толкова ефективни, лепенката може да сложи и край на необходимостта ваксината да бъде поставяна от медицинско лице, а и имунизацията ще бъде по-безболезнена.

Въпреки че досега се работи само с ваксина срещу грип, надеждите са, че лепенката ще може да се прилага и с други ваксини и няма да струва по-скъпо от обикновена спринцовка с игла.

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване