Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Знаете ли, че...
21 Февруари 2020
Теми
 
Индия държи 219 рекорда в "Книгата на Гинес"

Индия държи 219 световни рекорда в "Книгата на Гинес", предаде Асошиейтед прес", позовавайки се на изданието.

При население над 1 милиард, човек може да се изяви "само" като отгледа в ухото си косъм с дължина 12,5 см, като измине с подскоци 16 км за 58 минути или като тича заднешком в продължение на 26 дни и 7 часа и така измине 1500 км. Индия е обзета от мания за рекорди, достойни за "Книгата на Гинес". Те често стават тема на национални заглавия в най-четените индийски всекидневници като "Хиндустан таймс" и "Таймс ъв Индия".

Неотдавна "Хиндустан таймс" обяви, че "Жител от щата Ориса е счупил 72 кокосови ореха с лакът" или че "Момче от Утар Прадеш може да пише върху семена на горчица".

Тази година вестникът е разказал за над 50 постижения на индийци, които се стремят да влязат в "Гинес".

"Таймс ъв Индия" пък наскоро съобщи, че индиец се готви да постави световен рекорд, като тегли превозни средства с мустаците си.

Освен че е "страната с най-голямата демокрация и най-голямото младежко население, Индия вероятно държи и световния рекорд за най-бързо изпитото шише с кетчуп - за 39 секунди, поставен от ...Гинес Риши. Професията на Риши е да чупи рекорди. Той е автор на 19 рекорда, с които иска да се отличи в страната, където се събират най-големите хорски множества.

Със своите 219 рекорда за "Гинес" Индия обаче е чак на 10-о място. Първи са САЩ, следвани от Великобритания, Австралия и Германия.

66-годишният експерт по рекордите Риши казва: "Хората, които нямат пари, искат да направят нещо в живота си и затова бедняците се опитват да чупят рекорди със силата и с волята си".

Макар да не е първа в света по брой на световните рекорди, страната на Ганди и Неру е ненадмината по ентусиазъм и изобретателност. Ето някои от индийските "Гинес" рекорди:

  • Най-голямата скулптура от памук
  • 2,29-метрова статуя на Махатма Ганди, направена от Анант Нараян Кхаирнар.
  • Най-дългият косъм, растящ в ухото на Радхакант Баджпаи, е с дължина 12,5 см.
  • Най-дълго непрекъснато возене с двуколесно превозно средство - Хар Паркаш Риши, Амарджеет Сингх и Навиот Чандха са се возили 1001 часа и са изминали 30 964 км.
  • Най-много публикувани писма до редактори на вестници има Субхаш Чандра Аграуал. До 31 януари 2006 г. той е написал 3699 писма.
  • Най-голям брой публикувани писма до редактори на вестници за 1 година - Мадху Аграуал е написал 447 писма през 2004 г.
  • Най-бързо подскачане на разстояние 16 км. Авторът на рекорда е Вативелу Карункарен, който е покрил 16 км за 58 минути на 1 февруари 1990 г.
  • Най-бързо придвижване назад - Арвинд Морарбхай е ходил пеша заднешком 26 дни и седем часа и така е изминал 1513 км.
  • Най-скоростно изкачване на седемте най-високи планински върха на всеки от континентите, включително връх Косцюшко в Австралия - върховете е покорил Мастан Бабу Мали за 172 дни.
  • Най-високото игрище за голф се намира на 3970 м надморско равнище в Източен Сиким, Индия.

БТА

http://curious.actualno.com/news_121136.html

 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване