Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Календар
30 Март 2020
СЪБИТИЯ
 
Общински Празник на зимните маскарадни игри` 2008
Дата20 Януари 2008
МястоБлагоевград
ОрганизаторОбщина Благоевград

Общинският празник на зимните маскарадни игри се провежда ежегодно в Благоевград през месец януари и има конкурсен характер. Партньори на Община Благоевград в подготовката и провеждането на кукерския празник са: Читалище “Н. Вапцаров”; Регионален исторически музей; Драматичен театър “Н. Й. Вапцаров”; Регионален телевизионен център – Благоевград; Българска музикална телевизия “Родина”; Радио Благоевград; Факултет по изкуствата при ЮЗУ “Н. Рилски”; Института по фолклор към БАН; Център по изкуствата; Обединен детски комплекс и Младежки дом – Благоевград.

С настоящата инициатива се цели както поддържането на непрекъснатото взаимодействие между традицията и съвременността като се запазва най-ценното от българската култура, така и стимулирането на издирване, представяне, популяризиране и съхранение на местната фолклорна традиция, свързана с маскарадните игри и обичаи, характерни за Югозападна България. Чрез конкурсния характер на празника се стимулира създаването на нови фолклорни групи за сурвакарски , кукерски и маскарадни игри и обичаи.

Класирането на групите и индивидуалните участници се извършва от жури, определено от организаторите, което включва в състава си хореограф, етнограф, художник, историк, фолклорист и актьор.

Основни елементи, върху които се оценява участието:

  • представяне на моменти от маскарадна традиция
  • представяне на специфична местна културна традиция
  • оригиналност при маската и облеклото
  • артистичност на изпълнението
  • масовост на участието

Журито се произнася до един час след приключване на представянето на групите и решението му е окончателно.Най - добрата група представя Община Благоевград на Международния фестивал на маскарадните игри в гр. Перник.


Още от Календар психично здраве - Благоевград
 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване