Информационен център за психично здраве – Благоевград
Начало > Благоевград > Календар
19 Февруари 2020
СЪБИТИЯ
 
Спират автобусите за благоевградските села
Дата05 Септември 2007
Място
Организатор

Без обществен превоз ще останат някои благоевградските села. Това стана ясно, след като шефът на “Пътнически превози” Петър Демерджиев обяви, че работят на загуба. 22 са населените места в община Благоевград, повече от половината от тях са големи села, чиито жители работят в областния център. За тях спирането на обществения транспорт ще се окаже непреодолим проблем.

“Със страничните дейности покриваме загубите от линиите по селата. Най-често в автобусите до по-отдалечените и малки селца пътуват по един-двама човека, което е абсолютно недостатъчно да се покрият елементарните разходи за транспорта. За нас е по-добре да се спрат някои от най-губещите линии, но хората ще останат без междуградски транспорт. Причината да няма пътници са такситата, които масово возят хора от селата на цената на билета. Така, като се съберат групички по 3-4 човека, им излиза едно и също с автобуса и с таксито. Те са си изградили схема, едно стои на ГКПП-Станке Лисичково, другите по спирките по селата и събират хората пет минути преди да мине автобусът. Това е добре през лятото, но през зимата никой няма да си троши колите по лошите пътища. Ако ние спрем автобусите заради липса на пътници, през зимата може да се окаже, че хората няма да имат с какво да се предвижат до града. Хората могат да бъдат сигурни, че ако за някои села не бъдат отпуснати автобуси, то таксиметровите шофьори веднага след това ще вдигнат двойно цените, тъй като хората няма да имат избор. На 15 септември ще си кажем тежката дума, ако има такива, които решат да си купят карти и по този начин се гарантира твърда цифра на броя на пътуващите, ще оставим нашите коли да пътуват”, коментира Демерджиев. Всички 22-ма кметове на благоевградските села ще трябва до 15 септември да информират хората по места за това, което може да се случи. Ще се търсят варианти за всяко населено място поотделно, са категорични селските първенци. “Всеки от нас знае кой пътува до града и кой не. Такситата са нещо непостоянно, може два дни да са редовни, после една седмица да ги няма. Ако спрат автобусите, ще стане страшно и за това ще апелираме към хората, които редовно пътуват до Благоевград, да се снабдят с карти, за да си осигурят сигурен транспорт”, коментира кметът на село Логодаж - Пламен Червенков.

Според експерти, в случая трябва категорично да се намеси и ръководството на община Благоевград, без значение че фирмата е частна, тъй като спирането на линиите засяга много граждани.

Светла БУРОВА, в-к ВЯРА


Още от Календар психично здраве - Благоевград
 
КАЛЕНДАР
25 Октомври
Благоевград
Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг стартира група за собствен опит в град Благоевград
Организатор: Институт по Психодрама, Индивидуална и Групова Психотерапия Бернхард Ахтерберг
 
посетете официалния уеб сайт на Глобална инициатива в психиатрията
Общи условия за ползване